Vandaag komt er een grote update van WordPress uit: versie 5.0. De grootste wijziging is dat de teksteditor volledig wordt vernieuwd. In de nieuwe Gutenberg editor kun je, net als in vele page builders plugins zoals Divi, gebruik maken van blokken. Een mooie vooruitgang, omdat de klassieke editor toch wel beperkt is, zodra je meer wilt dan alleen tekst invoegen.

Deze wijziging heeft wel gevolgen. Omdat de wijziging aan WordPress zo groot is, moeten ook alle plugins en thema’s aangepast worden om met deze nieuwe versie te kunnen werken. Sommige ontwikkelaars zijn al klaar voor de nieuwe versie, maar velen ook nog niet. Daarom adviseren verschillende grote partijen om de update naar WordPress 5.0 nog een paar weken uit te stellen. Dat vergroot de kans op een soepele overgang.

Wacht dus nog even met deze update en zet de automatische update van grote WordPress releases tijdelijk uit, als je dat zo hebt ingesteld bij je host. Ondertussen kun je gewoon plugins en thema’s blijven bijwerken en ook de kleine updates van WordPress (tot versie 4.9.9). Over een paar weken kun je kijken of al je plugins getest zijn met versie 5.0. Wanneer dat zo is kun je de WordPress update uitvoeren. Uiteraard nadat je eerst een backup van je website hebt gemaakt!

Heb je bij mij een onderhoudsabonnement, dan hoef je niets te doen. Zoals altijd, verzorg ik de backups en updates van je website. Alleen wacht ik nu bewust een paar weken. Dan weet je dat. Mocht de overstap naar versie 5.0 straks toch problemen opleveren, dan neem ik contact met je op.

Wil je meer weten over deze grote update van WordPress en wat het juiste moment is om te updaten? Joost van de Yoast SEO plugin gaat er uitgebreider op in in zijn blog Should you update to WordPress 5.0?