In mijn vorige tutorial heb ik verteld wat een WordPress theme is en dat er duizenden van zijn. Dat lijkt fantastisch, want er zit er daardoor vast één tussen die goed aansluit bij jouw wensen. Maar hoe maak je een keuze als het aanbod zo groot is?

De volgende vragen kunnen je helpen bij het kiezen van een geschikt theme:

1. Wat wil je met je website bereiken?

Wil je vooral je dienstenaanbod onder de aandacht brengen, een uitgebreide portfolio van je werk tonen of juist een webwinkel starten? Veel themes zijn ontworpen met een specifiek doel voor ogen. Het ene zal meer en het andere minder geschikt zijn voor jouw doeleinde.

2. Wat brengt de (nabije) toekomst?

Weet je zeker dat wat je nu voor ogen hebt met je website over een jaar ook nog voldoet? Als je net start met je bedrijf, weet je vaak nog niet hoe alles zich gaat ontwikkelen. Als je al langer ondernemer bent, droom je misschien wel over de volgende stap. Kies in dat geval voor een flexibel theme, zodat je website later relatief eenvoudig aangepast en uitgebreid kan worden.

3. Welke uitstraling past bij jou en je bedrijf?

Ben je op zoek naar een zakelijke uitstraling of juist een persoonlijke? Naar een overweldigend of een minimalistisch ontwerp?

4. Welke themes worden goed beoordeeld?

Bij elk theme kun je reviews vinden, die je kunnen helpen te beoordelen of het aan jouw wensen voldoet. Je kunt er bijvoorbeeld lezen of het theme goed werkt en of vragen door de ontwikkelaar vlot worden beantwoord als je ergens niet uitkomt. Ook kun je zien hoeveel keer een theme op een website is geïnstalleerd. Het aantal installaties zegt niet alles, maar geeft wel een indicatie van de kwaliteit.

5. Welke themes worden nog bijgewerkt?

Tenslotte is het verstandig te checken of het theme van jouw keuze recent is bijgewerkt. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat het helemaal niet meer wordt onderhouden en dat je op termijn problemen krijgt met de functionaliteit en veiligheid van je website. Ook hier biedt het aantal installaties van een website weer enige houvast. Een theme met veel gebruikers is over het algemeen de moeite waard om tijd in te blijven steken. Zeker als het een betaald theme betreft.

Succes met het uitzoeken van een geschikt theme voor jouw website. Heb je nog vragen? Stel ze gerust in een reactie onder dit bericht.