In mijn eerste tutorials heb ik je kennis laten maken met Divi, een flexibel WordPress theme waar ik erg enthousiast over ben. Maar wat is een WordPress theme precies en hoe verhoudt het zich tot WordPress?

Wat is WordPress?

Om uit te leggen wat een WordPress theme is, is het handig bij het begin te beginnen: bij de vraag wat WordPress is dus.

WordPress is een content management systeem; software die het mogelijk maakt om de inhoud (content) van je website te beheren. Je kunt er pagina’s in aanmaken, berichten in schrijven en afbeeldingen aan toevoegen. Ook kun je verschillende gebruikers benoemen, zodat meerdere personen de website kunnen bewerken.

Wist je trouwens dat WordPress oorspronkelijk ontworpen is om mee te bloggen? Klanten vragen mij vaak om een website waarop ze ‘ook’ kunnen bloggen. Maar eigenlijk is bloggen dus de basis van WordPress.

Verder is WordPress erg populair. Ruim 28% van alle websites wereldwijd draait inmiddels op dit content management systeem. De kans is groot dat iemand jou WordPress aanraadt, wanneer je vertelt dat je een website wilt (laten) maken.

Wat is een WordPress theme?

Met WordPress kun je, eenvoudig gesteld, dus content toevoegen en beheren. De vormgeving van je website wordt echter niet door de WordPress software verzorgd. Daarvoor gebruik je een zogenaamd theme. Een theme bestaat uit een set bestanden die de vormgeving van je website voor hun rekening nemen.

WordPress brengt zelf ieder jaar een nieuw theme uit. De themes worden vernoemd naar het jaar waarin ze worden uitgebracht, dit jaar heet het Twenty Seventeen. Wanneer je WordPress installeert, zijn de meest recente themes van WordPress automatisch inbegrepen. Je kunt in principe dus direct aan de slag.

De kans is echter groot dat het ontwerp waar jij naar op zoek bent er niet tussen zit. In dat geval kun je kiezen uit duizenden andere WordPress themes. De populariteit van WordPress heeft er namelijk toe geleid dat heel veel bedrijven en enthousiaste hobbyisten eigen themes ontwikkelen. Sommige zijn eenvoudig en beperkt in de mogelijkheden, met andere kun je bijna alles creëren wat je kunt bedenken.

Het grote aanbod heeft voor- en nadelen: er bestaat waarschijnlijk een theme dat perfect is voor jouw website, maar je zult er tijd in moeten steken om het te vinden.

Hoe je een theme kiest uit het enorme aanbod, daarover geef ik je een paar tips in mijn volgende tutorial. Zie ik je daar?