In de vorige Divi theme tutorial heb ik beschreven hoe je met Divi een pagina of bericht kunt indelen. We hebben rijen en kolommen aan een sectie toegevoegd. Nu leg ik uit hoe je de kolommen kunt vullen met content. We duiken in de Divi modules!

Plaatsen van Divi modules

Divi bevat inmiddels bijna 50 verschillende modules! Gelukkig worden ze aangeboden op alfabetische volgorde, zodat je ze makkelijk kunt terugvinden. Hier zie je ‘de eerste’ 12:

Een schermafbeelding van een deel van de Divi theme modules waaruit je kunt kiezen.

Na het aanmaken van rijen en kolommen is in elke kolom de optie voeg module(s) in verschenen. Wanneer je hier op klikt, opent bovenstaand venster met de verschillende modules. Je kunt nu kiezen voor de module die je wilt gebruiken.

Nadat je op een module klikt, opent er opnieuw een venster, het instellingenvenster van de module. Hier bepaal je de inhoud en het uiterlijk van de module. Daar kom ik zo op terug. Eerst plaats ik in de drie kolommen een module. Ik kies 2x de module tekst en 1x de module galerij. Dit is het resultaat:

Opmaken van Divi modules

Nu terug naar het instellingenvenster dat ik net noemde. Dat opent zich vanzelf wanneer je een nieuwe module toevoegt aan een kolom. Wanneer je al modules hebt staan, open je dit venster door op het zogenaamde ‘hamburgermenu’ (de drie liggende streepjes) te klikken.

De instellingenvensters van de modules bevatten 3 tabbladen:

  • content
  • ontwerp
  • geavanceerd

Ik zal de drie tabbladen hieronder in het algemeen toelichten. Later zal ik voor veelgebruikte Divi modules een eigen tutorial maken, waarin ik uitgebreider in ga op de opties van die specifieke module.

Tabblad Content

Op het meest linker tabblad, content, kun je de informatie die de module moet tonen toevoegen. Hier kun je bijvoorbeeld je teksten kwijt. Soms alleen een titel en soms zoveel als je zelf wilt. In dat laatste geval zie je een tekstverwerker, zoals je die misschien al kent van WordPress. Je ziet het tabblad content met een gedeelte van de tekstverwerker op de afbeelding hieronder.

Als de module één of meer afbeeldingen kan bevatten, kun je die ook op het tabblad content invoegen. Daarnaast heb je bij veel modules ook de optie om een achtergrond aan de module toe te voegen. Je hebt hierbij de keuze uit:

  • één kleur
  • verloop van twee kleuren (gradient)
  • een afbeelding
  • een video

Tenslotte kun je onderin bij admin label elke module een eigen label geven. Dit is erg handig, wanneer je meerdere modules van hetzelfde type op een pagina hebt staan. In ons voorbeeld staan bijvoorbeeld twee tekstmodules, beiden met het label ’tekst’. Als je één van die teksten later wilt aanpassen, is het zonder label niet direct duidelijk welke tekst waar staat. Met zelfgekozen labels kun je je modules sneller herkennen.

Tabblad Ontwerp

Op het middelste tabblad, ontwerp, kun je de opmaak van de module bepalen. Hier kun je zaken als lettertype, lettergrootte, tekstkleur en witruimte instellen.

Tabblad Geavanceerd

Het laatste tabblad, geavanceerd, tenslotte, biedt ruimte om eigen code te plaatsen. Vormgevingswensen die je niet kunt instellen op de tabbladen content en ontwerp, kun je zo alsnog aan de module toevoegen. Voorwaarde is wel dat je enige kennis hebt van css. Heb je dat niet, dan kun je dit tabblad laten voor wat het is. En mocht jouw webbouwer hier code hebben geplaatst, laat die dan vooral staan. 🙂

Een praktijkvoorbeeld

De indeling met twee tekstmodules en één galerijmodule uit deze tutorial, heb ik bijvoorbeeld gebruikt om onderstaand fragment van mijn homepage te maken:

Maar ik had met exact dezelfde indeling en content bijvoorbeeld ook dit kunnen doen:

Stel ik wil later onderdelen van mijn website veranderen, dan kan dat. Op elk moment zijn de inhoud en instellingen van gebruikte modules te wijzigen en kan ik modules verplaatsen, verwijderen of toevoegen.

Deze flexibiliteit is de belangrijkste reden dat ik zo enthousiast ben over Divi. Je kunt er alle kanten mee uit en het maakt het theme duurzaam. Wanneer wensen veranderen, verandert Divi mee!

Tot zover mijn eerste tutorial over Divi. Ben je nieuwsgierig geworden naar Divi en heb je zin om zelf met het theme en de modules aan de slag te gaan? Laat het me weten. Ik help je graag op weg.