In de tutorial over de Divi afbeeldingmodule heb je kunnen lezen hoe je afbeeldingen op je website plaatst. Zomaar afbeeldingen naar je website uploaden is overigens geen goed idee. Van grote afbeeldingen wordt je website namelijk erg traag. Dat irriteert zowel je bezoekers als Google. Te kleine afbeeldingen geven aan de andere kant een onscherp resultaat. Welk formaat afbeeldingen ideaal is, hangt af van het theme dat je gebruikt. In dit artikel vind je een overzicht van geschikte afbeeldingsformaten voor het Divi theme.

Over het algemeen geldt dat je afbeeldingen beter niet groter kunt uploaden dan nodig is. Dat wil zeggen niet groter dan ze getoond worden op je website. Hoe groot een afbeelding wordt getoond, hangt af van de hoeveelheid ruimte die een afbeelding krijgt in het ontwerp. Oftewel van de breedte van de kolom waarin je de afbeelding plaatst.

Afbeeldingsformaten per kolombreedte

In Divi kun je per rij op je pagina aangeven uit hoeveel kolommen deze moet bestaan. Hier zie je enkele mogelijkheden:

Linksboven, het vlak met het cijfer 1 erin, staat voor een rij met één kolom erin. Een rij in Divi heeft standaard een breedte van 1080 pixels. Omdat er maar één kolom in deze rij staat, kan de kolom de volle breedte van de rij benutten. Het ideale afbeeldingsformaat is hier dan ook 1080 pixels breed.

Wanneer een rij meerdere kolommen bevat, wordt de breedte verdeeld over de kolommen. In Divi kun je kiezen voor kolommen van:

  • 100% breedte (1)
  • 75% breedte (3/4)
  • 67% breedte (2/3)
  • 50% breedte (1/2)
  • 33% breedte (1/3)
  • 25% breedte (1/4)

Daarbij horen de volgende ideale afbeeldingsformaten (breedte van de afbeelding):


Naast deze afbeeldingsformaten is er nog één formaat relevant en dat is de afbeelding die de hele breedte van het scherm vult. Kopafbeeldingen bijvoorbeeld zijn vaak schermbreed. De afbeelding op schermbreedte kan ik in dit artikel niet op deze breedte laten zien, maar als je erop klikt zie je wel dat deze het hele scherm vult. (Met het pijltje van je browser keer je daarna weer terug naar deze pagina.)

Update juni 2022: Sinds het schrijven van dit artikel is de resolutie van schermen flink toegenomen. Grote kans dat als je bovenstaande afbeelding aanklikt op je laptop of desktop, dat deze niet meer het hele beeldscherm vult. Waar ik enkele jaren geleden 1280 pixels breedte aanhield voor schermvullende afbeeldingen, kies ik nu standaard voor 2560 pixels.

Hoe groter de afbeelding, hoe zwaarder het bestand, dus het minimaliseren van de bestandsgrootte is bij dit formaat extra belangrijk. Een tip: upload je afbeeldingen naar TinyPNG (werkt ook met WebP en JPEG). Dit levert vaak 60 tot 80% winst in bestandsgrootte op, zonder zichtbaar verschil in kwaliteit tussen het originele en het verkleinde beeld. Daarnaast kun je ervoor kiezen om voor tablet en mobiel een andere (kleinere) afbeelding in te stellen, zodat de afbeelding van 2560 pixels alleen op grote schermen wordt geladen.

Misschien is het je opgevallen dat ik nergens iets zeg over de hoogte van de afbeeldingen. Dat klopt. Je bent vrij in het kiezen van een hoogte. Op basis van het ontwerp van je pagina zal een hogere of lagere afbeelding mooier staan. Wat wel van belang is, is dat afbeeldingen die op dezelfde rij staan, dezelfde hoogte hebben. Anders wordt het een rommelig geheel. Probeer het maar eens uit. Succes!